Biolog-IQ-san gondolkodó

Biolog-IQ-san gondolkodó

Indító programok és konfliktus megélések

2021. december 04. - P.Szilvi

Az első programok betöltése az agyba már magzati korban elkezdődik. Megszámlálhatatlanul sok program kerül betöltésre életünk első 10 évében és a programozás sosem ér véget. A magzati agy egynek gondolja magát az édesanyával, így az anya minden egyes érzelme, megélése, konfliktusa úgy hat a babára, mintha az a sajátja lenne. Felnőtt korban pedig a magzatkorban betöltött programok alapján fogunk gondolkodni, érezni, dönteni és viselkedni, cselekedni.

Gondolkoztál már azon, hogy az emberek miért gondolkoznak úgy ahogy? Vagy miért éreznek úgy ahogy? Vagy miért viselkednek, cselekednek úgy ahogy?

A válasz egyszerű. Ez lett nekik beprogramozva. Ha egy gyerek gyakran látja, hogy az egyik szülője féltékeny, akkor később ő is féltékeny típus lesz, vagy féltékeny emberekkel veszi majd körbe magát. Ha egy gyerek mindig azt látja, hogy kiabálással oldják meg a konfliktusokat a körülötte lévők, akkor ő is így fog tenni felnőtt korában.

Ismétléssel tanulunk

Járni, enni, beszélni, írni, olvasni, számolni, biciklizni stb. sok-sok ismétléssel tanulunk meg. A sok ismétlés által megtanult dolgokat nevezzük programoknak. Beprogramoztuk a járást, olvasást, biciklizést. Elég ismétléssel bármit be tudunk programozni az agyba. Ha egy gyerek sokat hallja, hogy beszélnek körülötte, akkor meg fog tanulni beszélni. Ha egy gyerek sokszor próbálja lemásolni a betűket, akkor megtanul írni. Ha sokat mondják egy embernek, hogy nem tudod megcsinálni, akkor valóban nem fogja tudni megcsinálni. Ha eleget hallja egy ember, hogy értékes, akkor valóban értékesnek fogja tartani magát.

Mi történik az agyban egy program beültetésekor?

A sok ismétlés hatására idegpályák alakulnak ki és huzalozódnak be az agyban. Ezeken az idegpályákon keresztül tud végig futni a megtanult, beprogramozott információ. A berögzült programokon nem gondolkodunk. Ha egy ember dühkitöréssel reagál egy konfliktusra, akkor a konfliktus pillanatában nem gondolkozik el azon, hogy legyen e ideges és kezdjen e kiabálni, vagy nyugodt hangnemben rendezze a helyzetet. A berögzült program alapján azonnal dühösen kiabálni kezd.

agyi_szinapszisok.jpg

Az automatán működő agy egy bio robotgép

Az ember önmagáról kikiáltotta, hogy intelligens faj. De az igazság sajnos az, hogy robotpilótaként működik az esetek 95 %-ában. Nem gondolkozik, hanem a beprogramozott minták alapján viselkedik és cselekszik. Egy mosógépbe van kb. 15 program. Ha áztatni szeretnénk, akkor bekapcsoljuk az áztatás programot. Ha centrifugálás programot kapcsolunk, mert arra van szükségünk, akkor a gép centrifugál. Ha 40 fokon szeretnénk a mosást, akkor erre a programra állítva 40 fokon fog mosni a gép. Az ember is hasonlóképp működik, csak sokkal több funkcióval. Ezért hívjuk az agyat bio számítógépnek, vagy bio robotnak.

Vedd át az irányítást az automata agyad felett

Ha észre veszed, hogy az automata agyad ural téged, az már egy nagyon jó jel, ugyanis tudsz választani, hogy megengeded neki, hogy továbbra is ő működjön, vagy átveszed az irányítást. Ha felismered, hogy olyan dolgot mondasz, vagy teszel, ami nem jó érzés, megbántasz vele másokat és változtatni szeretnél, akkor át kell venned a hatalmat az automata agyad felett.

De mégis hogyan? Lehet törölni egy programot?

Az agy minden adatot rögzít és elment. Vagyis mindent amit látunk, hallunk, érzünk, tapintunk, ízlelünk. Minden egyes pillanatban mindent rögzít és ment az agy. Ahogy már írtam, idegpályák alakulnak ki, ezen keresztül áramlik az információ és minél többször kapja ugyanazt az információt az agy, annál erősebb, vastagabb az idegpálya. Egy berögzült program, minta erős, vastag idegpályát hozott létre, mert folyamatosan használjuk, elővesszük azt a programot, mintát. Egy pozitív mintánál ez nagyon jó, de mit kezdjünk egy negatív berögzüléssel, amit mindig előveszünk és használunk? Véleményem szerint az agy nem törli az információkat, programokat, mintákat, csak áthelyezi, azt is csak akkor, ha felülírásra kerül. Mintha fontossági sorrendet állítana. Amit a leggyakrabban használunk, az lesz az alapértelmezett program. Azok a információk, amiket ritkábban veszünk elő, nem olyan vastag idegpályán futnak. Amiket pedig egyáltalán nem használunk, azok az idegpályák nagyon elvékonyodnak és sorvadnak. Tehát ha egy negatív mintától szeretnénk megszabadulni, akkor új idegpályát kell kialakítani, amit alapértelmezettként állítunk be és vékonyítani kell az addig megszokottat. Ezt pontosan ugyanúgy kell tenni, mint ahogy a csökkenteni kívánt negatív mintát beprogramoztuk, vagy beprogramozták nekünk. Vagyis nagyon sokszor ismételni, hogy minél vastagabb, erősebb legyen az új idegpálya és felül tudja írni a régit, ami aztán vékonyodik.

Összegezve:

1. Ha változtatni szeretnénk egy szokásunkon, mintánkon, programon, akkor az első lépés, hogy ismerjük fel, hogy az a bizonyos viselkedés nem tesz jót és nem szolgál senkit.

2. Minden viselkedés, ami programként rögzült, egy gondolattal kezdődik, ami egy érzést vált ki, melynek alapján cselekszünk.

3. Mivel a gondolat, mint program vastag idegpályán fut, ezért ne a gondolat megváltoztatásával foglalkozz, hanem a cselekvéssel, mivel a gondolat bevillanásánál nincs idő azon gondolkozni, hogy ez rossz gondolat. Viszont míg eljutunk a cselekvésig, eltelik egy kis idő. Ezért a cselekvésen kezdj el gondolkozni és cselekedj másképp, mint ahogy szoktál.

4. Ismételd mindig az új cselekvést. Ez új érzést fog elindítani, ami egy új gondolatot fog hozni. Ha eleget ismétled az új szokást, akkor a régi feledésbe fog merülni. Az új viselkedés alapértelmezetté fog válni, vagyis egy új programot töltöttünk be, ami új idegpályát hozott létre.

Indító programozások és a felnőttkori konfliktus megélések videót itt találod

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiqsan.blog.hu/api/trackback/id/tr1516722100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása