Biolog-IQ-san gondolkodó

Biolog-IQ-san gondolkodó

Karácsonyi konfliktusok

2021. december 15. - P.Szilvi

Nyakunkon a karácsony, egyre nagyobb a feszültség, készülni kell az ünnepre, tip-topnak kell lenni mindennek, ajándékokat kell még venni, de nincs ötletünk mit vegyünk a távoli rokonságnak, sütni kell a bejglit, zserbót, kacsát, pulykát, nagytakarítani kell, mert szenteste jönnek a vendégek és mit szólnának a sarokban megbújó porcicának. Mindezeket munka után és a gyerekekkel való tanulás mellett. Kezdünk kimerülni és mire elérkezik a szeretet ünnepe, addigra a család minden tagja időzített bombává válik. Az ünnep napján a vendégek kiszolgálása már csak mű mosollyal megy, a karácsonyi vacsora végét várjuk és azon gondolkodunk, hogy miből fogjuk vissza fizetni a banknak az áruhitelt, amiből vettük az ajándékokat, amit jó lenne már átadni, aztán menjenek haza a vendégek, mert még el kell mosogatni a rengeteg nagymamától kapott étkészletet, amit a rokonság kedvéért szedtünk elő a padlásról. A pattanásig feszült idegek következtében könnyen családi vitával végződhet a látogatás. És ez csak egy nap volt. Másnap hivatalosak vagyunk a nagynénihez, nagybácsihoz, barátokhoz. Munkaszüneti napok vannak, mégsem tudunk pihenni. Sőt. Egyre túlterheltebbek vagyunk. A meghitt szeretet ünnepéből önfeledt drámázás lesz. Majd az ünnepek után végre megpihenünk és csodálkozunk, hogy betegek leszünk. Ilyenkor azt kívánjuk, bárcsak ne lenne karácsony, vagy ne lenne családi összejövetel.

utalom_a_karacsonyt_1.jpg

De vannak emberek, akik pont azt kívánják, amitől  mások menekülnének.

Egy idős, magára maradt, magányos ember arra vágyik, hogy legyen családja, akiket vendégül láthatna, süthetne, főzhetne rájuk. Őket az elhagyatottság emészti ezeken a napokon. A boltok zárva vannak, mindenki a családjával tölti ezeket a napokat, míg ő begubózva, sírva, egyedül tölti az ünnepeket. A társa már meghalt, nincs miért és kiért a fát és a házat feldíszíteni, terülj-terülj asztalkámat csinálni. Csak a csend van.

maganyos_idos.jpg

Felejtsd el az elvárásokat!

Valaki valamikor kitalálta, hogy karácsonykor puccba kell vágni magunkat és a házunkat, erőn felül kell pénzt költeni ajándékokra, kötelező találkozni olyan rokonokkal is, akikre egész évben nem vagyunk kíváncsiak. A karácsony napjai elvileg a szeretetről, békéről, nyugalomról kellene, hogy szóljon, az emberek többsége mégis rémálomnak éli meg ezt az ünnepet és konfliktálódik. Ha elengednénk a kötelező elvárásokat és azt tennénk, amit igazán szeretnénk, akkor tényleg a szeretetet ünnepelhetnénk. Kit érdekel, hogy mit fog szólni a rég nem látott nagybácsi, ha nem kap ajándékot, vagy akár meg sincs hívva vacsorára? Mi van, ha nem verjük adósságba magunkat és nem veszünk ajándékot? Mi van, ha csili-vili lakoma helyett egy jót társasjátékozik a család? Mi van, ha egy pár a kandalló előtt összebújva filmet néznek kettesben? És mi van, ha a szomszéd idős néninek, vagy bácsinak mondunk egy kedves szót, vagy meghívjuk egy teára?

Ha nem az elvárásokat követnénk, kevesebbet konfliktálódnánk!

Miért van ennyi konfliktusunk? Mert nem úgy élünk, ahogy jó nekünk és nem azt tesszük, amit szeretnénk. Drámázunk azon, amit valójában nem akarunk, amit csak kötelességből, muszájból teszünk. De ennek az lesz az ára, hogy elindítunk magunkban egy különprogramot, amit elváltozásnak, régi nyelvén betegségnek nevezünk. Az ünnepek elteltével a szabadságunk további napjait ágyban fogjuk tölteni. Hogy mi lesz a tünet? Az a konfliktus megéléstől függ. Ha nagyon el akartál határolódni a karácsonytól, vagy nagyon hiányzott valaki, akivel nem tudtál találkozni, együtt lenni, akkor bőr felhám, laphám területe lesz érintett, ott fog megjelenni elváltozás. Ha túl akartál lenni az ünnepeken, akkor bél problémára számíthatsz, ha úgy élted meg a karácsonyi készülődést, hogy nem tudod, nem bírod, nem sikerül megcsinálni, elvégezni a feladatot, akkor izom, ízületi fájdalmak lehetnek, ha úgy érezted, hogy jár neked, veled kéne, hogy legyen egy szeretted, akkor gyomor gondok lehetnek, ha bosszankodtál a készülődés alatt, akkor gyomor fájásra számíthatsz. És még sorolhatnám, mert az elváltozások palettája hosszú.

beteg_ember.jpg

Hogyan legyen boldog a karácsonyunk és mit tegyünk, hogy megússzuk elváltozás nélkül?

Legyen saját karácsonyod! Ne mások kedvéért főzz és ajándékozz, hanem azért mert neked jól esik, mert te így szeretnéd. Ne azért menj vendégségbe mert muszáj és ne azért fogadj vendégeket, mert így kell lennie és mások is így csinálják, hanem azért mert így akarod, így jó neked. Ne vegyél sok, vagy drága ajándékot, ne verd magad adósságba, mert az is a konfliktus meleg ágya. Ahogy fentebb már volt róla szó, ne az elvárásoknak felelj meg, hanem magadnak. Ha egyedül érzed magad, nem szégyen segítséget kérni, vagy keress olyan közösséget, ahol jól érzed magad és van program az ünnepek alatt is. Figyelj és segíts embertársaidon. A magány érzése a vesegyűjtő csatornában okoz elváltozást, melynek következménye a víz visszatartása, ami egy vagy több már meglévő elváltozás mellett súlyos komplikációt eredményezhet (túlödémásodás)! Akár hiszed, akár nem, egy kedves szó, egy kis gondoskodás, törődés életet menthet!

És végül: vegyél be dupla adag lesz@rom tablettát :)

Konfliktusmentes boldog karácsonyt kívánok!

boldog_karacsony.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiqsan.blog.hu/api/trackback/id/tr3116784330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása